Kapkan čili lovecká udice

Tento zvláštní předmět byl dlouho ve sbírkách Milevského muzea tajemnou záhadou, až teprve nedávno jsme náhodně díky odborné literatuře zjistili, o jakou zajímavost se jedná.

Kapkan neboli lovecká udice je druh pasti, určené k odchytu drobných šelem, zejména lišek. Musíme však hned uvést, že se jedná o velmi nešetrný způsob, při kterém chycená zvěř nezemřela hned a umírala dlouho a v bolestech. Na zavřené háčky kapkanu se umístila voňavá návnada a kapkan se zavěsil na větev. Když se zvěř pokusila návnadu sežrat, tahala ji dolů a ostré háčky kapkanu se přitom rozevíraly, až se zasekly do tlamy zvířete, které najednou zjistilo, že z rozevřených háčků už nedostane. Kapkan ovšem v takovém případě nepoškodil žádné důležité životní orgány, a tak polapené zvíře mohlo v této pasti strávit dosti dlouhou dobu, pak je buď zabil lovec nebo nějaká šelma, není však vyloučeno, že lapené zvíře zemřelo po nějaké době hlady. V českých zemích se tento druh lovu příliš nerozšířil, zdejší lovci dávali přednost spíše nášlapným železům.

Lov pomocí kapkanu byl rozšířen zejména v 18. a 19. století, výjimečně ještě na počátku století dvacátého. Nejstarším druhem kapkanu je tzv. německý typ, což je i náš případ, existovaly ještě druhy francouzské nebo tzv. malé, pouze se dvěma háčky. V současné době je tento druh lovu nelegální.

S použitím publikace Slaba, Martin: Myslivost – lovectví. Názvosloví etnografických sbírek I. Praha 2019