Colt Navy 1851

Na sklonku roku 2021 obohatil kolekci militarií Milevského muzea legendární revolver, výrobek americké firmy Colt, se sídlem v Hartfordu (stát Connecticut). Jedná se o proslulý Colt Navy 1851, jeden z nejslavnějších koltů všech dob. Název Navy (námořní model) bývá odvozován od toho, že tyto revolvery mívaly na válci rytinu s námětem námořní bitvy amerických a mexických lodí).

Colt Navy 1851 je šestiranný perkusní revolver v ráži ´36 (tedy 9,1 mm), se sedmi levotočivými drážkami, o délce 328 mm a váze 1,02 kg. Olověná střela, buď kulatá nebo ogivální, dosahovala úsťové rychlosti 213 m/s. Střenky rukojeti jsou z ořechového dřeva a náš exemplář je na volných plochách zdoben rytinou.

Jedná se o zbraň perkusní, tedy nabíjenou zepředu. Nejdřív bylo nutno do komory válce zepředu nasypat odměřenou dávku prachu, pak vložit plstěnou kulatou ucpávku (to proto, aby výšleh plamene po výstřelu nezapálil současně i prach v další komoře válce) a poté už pomocí nabíjecí páky zatlačit zepředu do komory válce olověnou střelu. Pro dokonalý výstřel je nutné, aby střela v komoře těsnila, a tak zasunutí střely do válce vyžaduje trochu síly. Totéž se opakovalo ještě pětkrát a pak už jen zbývalo dozadu na pistony válce (duté komínky vedoucí dovnitř válce k prachu) umístit zápalku, mosaznou čepičku s nalisovanou třaskavou směsí. Když pak na tuto zápalku dopadl náraz kohoutu (odtud název tohoto druhu zbraní, perkuse – úder), vzniklý výšleh plamene zapálil dávku prachu v komoře válce a vzniklý tlak spálených plynů vytlačil střelu z válce skrz hlaveň ven.

Nabití perkusního revolveru nebylo snadné ani rychlé, a v průběhu boje bylo prakticky nemožné. Bývalo proto zvykem, že střelci namísto pokusů o nabití vystřílené zbraně v boji raději vyměnili prázdný válec za nabitý. Mnozí střelci proto nosili po kapsách náhradní nabité válce, protože výměna celého válce byla rychlejší, než nabití. Tvůrci moderních filmových westernů se takovým detailem v rámci zrychlení střeleckých scén obvykle nezabývají, ale existují i někteří poctivější režiséři, kteří se dokážou vyrovnat s dobovou realitou, např. americký film z války Severu proti Jihu s názvem Gettysburg (režisérem byl Ronald Maxwell) ukazuje hned několikrát výměnu válce u perkusních revolverů.

Revolvery Colt Navy 1851 provázely vojáky v bitvách za časů války Severu proti Jihu, kde na obou stranách bojovala celá řada Čechů (mezi nimi také Václav Dušek z Milevska), ale revolvery Navy se prosadily i na jiných bojištích. Roku 1854 jich britská vláda například objednala přes 40.000 ks a kolty Navy se objevily i v krymské válce, kde patřily mezi oblíbené zbraně tureckých důstojníků.

Revolvery Navy se ovšem objevily i v rukách dobyvatelů Divokého západu, ať už těch dobrých nebo špatných. Například legendární pistolník Divoký Bill Hickok je zachycen na dobovém snímku, vyzbrojen dvěma revolvery Navy 1851.

Soumrak revolverů Navy 1851 a perkusních revolverů vůbec přišel až roku 1873, kdy se na scéně objevil nový revolver Peacemaker, první kolt na kovové náboje, takže zdlouhavé nabíjení zepředu odpadlo. Revolver Navy, proslulá zbraň vojáků, šerifů i padouchů, tak nenávratně přešel do historie.