Revolver Remington Model 1863

Jakkoliv název firmy Remington bývá obvykle spojován zejména s výrobou psacích strojů, přesto byla továrna Eliphaleta Remingtona ve městě Illion v americkém státě New York proslulá i  produkcí zemědělského nářadí a také šicích strojů. Ve skutečnosti ale hlavními výrobky továrny byly od samého počátku palné zbraně. Všechno začalo roku 1816 výrobou puškových hlavní v původním působišti firmy v Mohawk Valley, ale když se po roce 1828 požadavky na výrobu zbraní zvětšovaly, byla továrna posléze přestěhována na nově zakoupený pozemek u řeky Mohawk, do blízkosti města Morgan´s Landing, později přejmenovaného na Illion. Po roce 1839 se k otci Eliphaletovi připojil do firmy i jeho starší syn Philo a v roce 1845 pak i mladší syn Samuel.

V továrně se vyráběly především puškové hlavně, všeobecně uznávané pro svou dobrou kvalitu a rozumnou cenu. Po roce 1846 byl pak výrobní program rozšířen i na celé palné zbraně a revolvery. V roce 1848 převzala firma kontrakt na výrobu perkusních karabin Jenkins pro americké námořnictvo a státní zakázky přišly i během americké války s Mexikem v letech 1846-48. Přesto se firma nadále věnovala i civilní produkci: od roku 1856 to bylo zemědělské nářadí, po roce 1870 se vyráběly šicí stroje a od roku 1873 také psací stroje.

Za americké občanské války a pak mezi lety 1867 – 1900 byl Remington jedním z nejúspěšnějších výrobců zbraní ve světě, a zůstal klíčovým dodavatelem ručních zbraní pro americkou armádu i v obou světových válkách. Jméno Remington se později stalo fenoménem i na poli kancelářského nábytku a také elektrických holicích strojků.

Armádní revolver Remington model 1863, (New Model Army), který nedávno získalo Milevské muzeum do svých sbírek, je pokračovatelem předchozího úspěšného modelu 1858. Po revolveru konkurenční firmy Colt, model 1860, byl Remington druhým nejrozšířenějším revolverem za občanské války 1861-65. Jen mezi lety 1863-75 se ho vyrobilo asi 132 000 kusů, z toho 100 tisíc kusů převzala armáda Unie. Cena tehdy byla 10 – 15 dolarů za kus, a byla tak výrazně nižší, než u konkurenčního Coltu. Revolver má uzavřený rám a pro vyjmutí bubínku tak není nutno zbraň na rozdíl od Coltu rozebrat. Vzhledem k tomu, že se jednalo o perkusní revolvery, tedy předovky, kdy nabíjení vystříleného bubínku trvalo dlouho, bylo tehdy běžným zvykem spíše vyměnit vystřílený bubínek za nabitý, a v takovém případě byla co nejjednodušší výměna bubínků klíčová. Zatímco u Coltu bylo nutno vyjmout středový klínek a pak stáhnout hlaveň ze středové osy, u Remingtonů nebylo třeba zbraň rozebírat.

Revolver Remington model 1863 vážil 1, 28 kg, měl ráži ´ 44 (11, 1 mm), celková délka dosahovala  353 mm a délka hlavně 203 mm. Úsťová rychlost činila 213 m/s. Válec zbraně měl kapacitu 6 ran.

Revolver Remington nám dodnes připomíná časy války Severu proti Jihu, jíž se na obou stranách zúčastnila i celá řada vojáků z českých zemí (daleko víc ovšem na straně Severu). Byl mezi nimi i mladý Václav Dušek z Milevska, který před odchodem do Ameriky v našem městě bydlel u své rodiny v nynější Sokolovské ulici, v domě čp. 193, kde je dnes lékárna.